Geschiedenis

Een stukje geschiedenis over Fort II

Fort II in Wommelgem behoort samen met 7 andere forten tot de fortengordel rond Antwerpen, die de stad moest verdedigen tegen beschietingen. Alle forten hebben hetzelfde bouwpatroon en vertonen puur vakmanschap. Dit project van kapitein Alexis Brialmont startte in 1860 en werd pas in 1868 afgerond.

In 1870 brak de Duits-Franse oorlog uit. De sterkste fortengordel van Europa zorgde ervoor dat België en Wommelgem gespaard bleven. Maar het geschut nam in draagwijdte toe, waardoor België besloot om een tweede fortengordel rond Antwerpen te bouwen. Fort II werd daar een onderdeel van.

Fort 2 Overzicht - Bistro f2b

In 1906 werd de gracht van Fort II overdekt voor de constructie van paardenstallen. Na de Eerste Wereldoorlog werd het vooral gebruikt als opslagplaats voor transporteenheden en na de Tweede Wereldoorlog als kazerne, waar militairen werden getraind. Aan de westkant werd een deel van de gracht gedempt om een sportterrein aan te leggen. Er kwam ook een binnenzwembad en feestzaal.

Fort II bestaat voornamelijk uit baksteen met zeldzame decoratieve elementen in blauwe hardsteen. Van 1909 tot 1911 werden delen van Fort II versterkt met beton en kreeg het twee pantserkoepels. Op het hoofdfrontgebouw hangt een beschadigd monogram van koning Leopold I, waarvan enkel de kroon nog zichtbaar is. Het is ook het enige Brialmontfort dat het strategische stuk bos op de nog aanwezige helling heeft bewaard.

Ingang Fort2 - Bistro f2b

In 1977 kocht het gemeentebestuur Fort II voor maar liefst 9 miljoen Belgische frank. Sindsdien zijn er nog meer delen van het fort veranderd en/of gesloopt om plaats te maken voor sport- en parkeerterreinen. Fort II fungeert nu als natuur- en recreatiegebied en staat ter beschikking van Wommelgemse verenigingen. De feestzaal bestaat nog steeds, maar het zwembad maakte ondertussen plaats voor een cafetaria en repetitielokalen voor een plaatselijke harmonie. Er zijn ook 5 musea in gevestigd, met onder andere een tentoonstelling over V-wapens. Ook de kanonnengalerij met geschut uit de late 19e eeuw en de Eerste Wereldoorlog is er te bewonderen. Fort II kan worden bezocht tijdens een rondleiding met gids.

cocktails

Guava Margarita bistro f2b
Mojito bistro f2b
Pornstar Martini bistro f2b
Moscow Mule bistro f2b

OPENINGSUREN

MAANDAG: 11:00 TOT...
DINSDAG - GESLOTEN
WOENSDAG - ZONDAG: 11:00 TOT ...

RESERVEREN